Google dobil patent za svoje risbice

N/A

23. mar 2011 ob 08:21:39

Skoraj deset let nazaj so Googlovci vložili patentno prijavo z naslovom "Sistem za privabljanje uporabnikov na spletno stran" (op. prev.), ki v osnovi opisuje menjavo logotipa ob posebnih priložnostih. No zdaj so ga končno dobili.

Posledično bodo druga spletišča morala prenehati z menjavo svojih logotipov (božičkova kapica, na logotipe lepiti povezave z razlago, ali uporabiti audio/video klipe v ta namen), ali plačati licenčnino, v koliko bo Google seveda od njih to zahteval.

Zgodba lepo izpostavlja šibke točke sedanje patentne ureditve - od nerazumno dolgih rokov, pa do izdajanja patentov na preveč splošne in abstraktne reči, kot so poslovne metode in programska oprema. Vsako podjetje z dovolj globokim naborom patentov lahko zahteva licenciranje oz. prenehanje prodaje za praktično vsak izdelek na trgu. Microsoft se je ravno par dni odločil tožiti Barnes & Noble posredi njihovega Android-powered Nook e-bralnika, ker z interneta nalaga tudi slike, ima statusno vrstico, podporo za tabe in pozna uporabnikove beležbe (anotacije). Vse to so zelo splošni elementi uporabniške izkušnje, mnogi od njih videni že v prvega spletnem brskalniku (Mosaic, l. 1993). Edina obramba je, zgleda, da tudi sam zbriraš patente kot zmešan in potem vložiš nasprotno tožbo. Manjša podjetja in zlasti start-upi sredstev za to nimajo, kar zna biti problem.

Google je sicer po teh risbicah (doodle) zelo dobro znan. Prve naj bi ustvarila kar Larry in Sergej davnega leta 1998 (glej sliko), večino kasnejših pa prihaja izpod čopiča Dennis Hwang-a, ki se je pridružil podjetju malo kasneje. Celotno zbirko si lahko ogledate.