EA stavi na osebne računalnike

Primož Resman

10. mar 2011 ob 12:04:50

EA -jev Frank Gibeau je v intervjuju s stranjo Gamasutra povedal, da je popolnoma možno, da bo daleč najpomembnejša platforma za Electronic Arts v prihodnosti osebni računalnik, kar je popolnoma v nasprotju z vsemi dolgoletnimi napovedmi o propadu igranja iger na osebnih računalnikih na račun igralnih konzol. Gibeau je priznal, da situacija ni popolnoma rožnata, a je po drugi strani izpostavil tudi nekaj bistvenih prednosti osebnih računalnikov pred igralnimi konzolami. Med slabosti je mogoče šteti predvsem klavrno stanje v trgovinah, a tukaj razvijalce iger vedno bolj rešujejo spletne trgovine, kot je npr. Steam, kjer prodaja narašča praktično iz dneva v dan.

Baza uporabnikov osebnih računalnikov je neprimerno večja, kot baza uporabnikov konzol, sploh v Aziji pa očitno konzole ne pridejo do izraza na račun osebnih računalnikov. To bi sicer lahko bilo povezano z obsedenostjo s spletnimi masovkami in strateškimi igrami (še vedno neuspeli žanri na konzolah), medtem ko po drugi strani lahko velik del potencialnih uporabnikov zaradi mizernih grafičnih čipov odpišemo. Vseeno Franku Gibeauju ni zmanjkalo prednosti, kjer je izpostavil predvsem brezplačni Battlefield: Heroes, ki mesečno pridobi skoraj 370.000 novih igralcev (brezplačne igre bi bil po njegovem mnenju lahko model prihodnosti na osebnih računalnikih), izpostavil pa je še enostavnejše izdajanje iger, ki jih ni treba potrditi izdelovalcu konzol, ki obenem vzame del zaslužkov.

Po mnenju EA-jevcev je igranje na PC-jih tako v odličnem stanju ter ima vse možnosti, da znotraj njihovega podjetja po uspešnosti prehiti vse konzolne platforme.