Brez signala GPS vlada kaos

Matej Huš

9. mar 2011 ob 18:45:22

V vsakdanjem življenju smo odvisni od signala GPS bolj pogosto, kot si predstavljamo, četudi sploh nimamo sprejemnika GPS. Problem je, da je signal satelitov GPS tako šibek, da ga lahko s preprosto napravo za 20 evrov preglasimo in povzročimo kaos. Na NewScientistu so objavili zanimiv članek o odvisnosti od GPS-a in posledicah njegovega motenja.

Od signala GPS, ki ima v sebi kodiran tudi točen čas atomske ure na satelitu, so odvisni radarji in sistemi za nadzorovanje letal na letališčih, predaja signala mobilnih telefonov med posameznimi bazami, delovanje bančnih avtomatov, satelitsko cestninjenje, časovno podpisovanje finančnih transakcij, upravljanje mreže za distribucijo električne energije itn. Če izgubimo signal GPS, se veliko od teh aplikacij začasno sesuje.

Ko so na ladji THV Galatea za oskrbovanje svetilnikov v Severnem morju izvedli eksperiment in začeli motiti signal GPS, so instrumenti ponoreli. Vsa oprema nujno potrebuje GPS za delovanje in tudi žiroskopi, ki bi morali sicer dati informacijo o položaju, za določanje popravkov uporabljajo GPS. Radar uporablja GPS za usmerjanje antene in je prav tako pokleknil. Tudi v resničnem življenju so, predvsem na letališčih, že imeli težave z GPS. Na letališču Newark v New Jerseyju so lani dvakrat dnevno videli prekinitve delovanja novega sistema za pristajanje letal, dokler niso odkrili, da se vsak dan dvakrat mimo letališču po avtocesti pelje voznik tovornjaka z vgrajenim motilcem GPS, da mu ni bilo treba plačevati cestnine.

Problem je, da smo od GPS-a tako odvisni, da so življenja brez njega ne moremo predstavljati, a ga po drugi strani zlahka zmotimo. Ena izmed rešitev je sistem LORAN (long range navigation) in njegova nadgradnja eLORAN, ki uporablja postaje na Zemlji, atomske ure v njih in deluje na daljših valovnih dolžinah z večjo jakostjo signala, zato ga je teže motiti.