Putinova navzočnost vpliva na signal GPS

Dare Hriberšek

4. apr 2019 ob 21:11:27

Kot pravi študija neprofitnega inštituta C4ADS (Centre for Advanced Defence), ruskega predsednika Vladimirja Putina povsod, kjer se giblje, obdaja balon predrugačenih signalov navigacijskih satelitov. Študija temelji na letu dni preučevanja podatkov, ki jih oddajajo geolokacijski sateliti. Gre za podatke iz samodejnega beleženja položaja ladij, pa satelitov v nizki orbiti, ki prestrezajo navigacijske signale in lahko zaznajo oddajanje z lažnimi podatki, raziskovalci pa so uporabili tudi podatke iz aplikacije za rekreacijo Strava ter tiste iz javno objavljenih poročil o plovilih in vozilih, ki so tako ali drugače izgubila smer.

Ponarejanje satelistkega signala sicer poteka z oddajniki radijskih valov, ki posnemajo signal GPS satelitov. Ker je z zemeljske površine oddan signal precej močnejši od tistega s satelitov, slednjega z lahkoto prekrije. Analiza je tako navrgla kar 10.000 med seboj ločenih incidentov, v katerih je Rusija oddajala predrugačen signal. Pravzaprav se je izkazalo, da ta država orje ledino na tem področju, razlog pa je varovanje njihovih strateških interesov, kar v večini primerov pomeni odvračanje dronov z varnostno občutljivih območij. Analiza je še razkrila, da obstaja tesna povezava med gibanjem ruskega predsednika in pojavi motenja satelitskih signalov.

Incidenti so se največkrat pojavljali na desetih lokacijah, med katerimi so polotok Krim, Sirija, ter tudi nekaj pristanišč in letališč v Rusiji. V opazovanem obdobju je sicer moralo popraviti svoj kurz kar nekaj več kot 1300 ladij, ki so plule skozi ruske teritorialne vode, potem ko se niso mogle več zanašati na moten signal satelitov.