Internet Explorer 6 noče umreti

Matej Huš

14. avg 2009 ob 10:53:25

Microsoft je brskalnik Internet Explorer 6 izdal pred osmimi leti (avgusta 2001), kar je v računalništvu prazgodovina. Kljub razvoju tehnologij za postavljanje spletnih strani in silovitemu napredku brskalnikov, je Internet Explorer 6 še vedno za mnogo uporabnikov glavno orodje za dostop do spleta. Microsoft je v vmesnem času izdal sedmo in osmo inkarnacijo svojega modrega e-ja, nove verzije sta pripravila Mozilla in Opera, prebudil se je Safari, svoj kos pogače pa si Chromom želi odrezati tudi Google.

Microsoft se trudi Internet Explorerju povrniti sijaj, tako da je v novejših verzijah podprl zavihke, filter proti phishingu, orodja proti malwaru in bolje implementiral standarde. Toda to jim bolj malo pomaga, saj je IE 6 še vedno najbolj uporabljana verzija. Po njem posega 27 odstotkov uporabnikov, IE 7 jih ima 23 odstotkov, IE 8 pa 12 odstotkov.

Razlog za tako trmasto vztrajanje starega brskalnika tiči v profilu njegovih uporabnikov. Ti so večinoma nevešči, ki za brskanje po spletu uporabljajo privzet program. Ker jih ima večina nameščen Windows XP, je uporaba IE 6 logična, poganjanje Windows Update in nadgrajevanje pa jim je še vedno španska vas. Celo v mnogo podjetjih, kjer bo na starih računalnikih še dolga leta ostal Windows XP, mu bo družbo delal IE 6. Tudi Microsoft je v patu, saj podpore za IE 6 ne more ukiniti - uporabniki bi lahko prestopili h konkurenci, kar se počasi že dogaja, medtem ko je poleg tega Windows XP še vedno podprt, IE 6 pa je njegov sestavni del. Tako lahko zagotovo rečemo, da bo IE 6 umrl šele z Windows XP, kar se ne bo zgodilo še lep čas. Klik!