NASA ob izstrelitvi izgubila satelit Glory

Matej Huš

5. mar 2011 ob 07:11:52

Ameriška vesoljska agencija NASA je včeraj ob 11.09 uri po srednjeevropskem času iz Kalifornije izstrelila satelit Glory, ki bi moral zbirati informacije o zemeljski atmosferi. Predvideno je bilo, da bo satelit beležil podatke o kemičnih, mikrofizikalnih in optičnih lastnostih atmosfere. Podatki bi bili pomembni za raziskave sestave atmosfere, ogljikovega cikla, ekosistemov, vodnega in energetskega cikla. Zaradi napake na nosilni raketi so pet minut po izstrelitvi izgubili nadzor nad raketo s satelitom, ki sta nato strmoglavila v Tihi ocean.

Glory bi bil moral v vesolje kreniti že 23. februarja, a so misijo zaradi težav z opremo za zemeljsko podporo premaknili na 4. marec. Tako so včeraj izvedli izstrelitev, ki je v prvih dveh fazah potekala normalno, zataknilo pa se je v tretji. Dve polovici stožčaste obloge (fairing) na raketi bi morali odpasti z nje, a se nista ločili. Zaradi tega je raketa potovala prepočasi, ni dosegla zahtevane trajektorije in šest minut pozneje je bilo jasno, da je izstrelitev neuspešna. Ostanki so padli v Pacifik.

Škoda je ocenjena na 424 milijonov dolarjev. To je že druga zaporedna neuspela izstrelitev z raketo Taurus XL in tretja v devetih poizkusih, saj je tudi leta 2009 spodletela izstrelitev Orbiting Carbon Observatory zaradi podobne napake. Zatem so zasnovo rakete nekoliko spremenili, a to očitno ni pomagalo. Škode je bilo takrat za 273 milijonov dolarjev.