Apple je po pričakovanjih predstavil iPad 2

Primož Resman

2. mar 2011 ob 20:24:01

Na današnji prireditvi je po pričakovanju skorajda vseh, ki jim za takšne dogodke ni vseeno, Apple predstavil drugo generacijo iPada. iPad 2 se močno sklada z vsemi napovedmi, ki smo jih že slišali pred predstavitvijo, a Steve Jobs (izgledal je vitalno), ki je prireditev vodil, ni govoril le o iPad 2. Predstavitev je, kot je za Apple običajno, začel z venčkom statističnih podatkov iz preteklega obdobja, kjer se je tokrat osredotočil predvsem na iPhone in iPad. Po Applovih besedah je bilo leto 2010 leto iPada, saj so jih v le devetih mesecih, od aprila, ko je bil predstavljen, prodali kar 15 milijonov. Njihov tržni delež med tabličnimi napravami znaša prek 90 %, medtem ko je namenskih aplikacij za iPad že prek 65.000 (za Honeycomb ta številka znaša okrog 100). Uporabniki so v iBooks prenesli prek 100 milijonov knjig, izbira se je pravkar povečala z dodajo založnika Random House, Steve Jobs pa je navdušeno povedal še, da so med iTunes, App Store in iBooks, ki uporabljajo enak sistem za prijavo, nabrali že 200 milijonov uporabnikov.

Pri Applu menijo, da je to največja baza podatkov o kreditnih karticah, razen morda Amazona, ki svojih številk seveda ne izdaja. Nedavno so dosegli še en velik mejnik, saj so prodali že 100 milijonov iPhonov, razvijalcem aplikacij pa so nakazali že prek 2 milijardi dolarjev. Po s čustvi nabiti video predstavitvi o zgodbi iPada v lanskem letu je sledil glavni del - predstavitev iPada 2. Kot pričakovano je vgrajeni procesor zmogljivejši, dvojedrni Applov A5, ki uporablja jedri ARM. Frekvenca ni bila podana, a je glede na dvakrat hitrejši procesor še vedno 1 GHz, medtem ko je grafični čip še mnogo bolj zmogljiv, očitno kar devetkrat hitrejši od predhodnika v prvem iPadu. Kljub neprimerno višji zmogljivosti naj poraba v primerjavi s čipom A4 ne bi bila prav nič višja. Posledično je avtonomija enaka in še naprej znaša 10 ur v primeru uporabe oz. do enega meseca v stanju pripravljenosti.

Druga velika novost je vgradnja ne le ene, temveč dveh kamer, ene na zadnji in druge na sprednji strani naprave, obrnjene proti uporabniku. Ločljivosti senzorjev niso bile posebej podane, a je potrjena podpora za FaceTime, kjer bo že od prvega dne mogoče v sliki in zvoku klepetati z lastniki ostalih iPadov 2 in iPhone 4. Poleg merilca pospeškov so dodali še žiroskop, ki se že nahaja v zadnjih generacijah iPhona in iPod Toucha. V primerjavi s predhodnikom je iPad 2 precej manjši in lažji. Ker je zaslon po velikosti in ločljivosti enak, je pri velikosti lahko izgubil samo v debelino, kjer je z 8,8 milimetri višine za tretjino tanjši od prve generacije, katere največja debelina znaša 13,4 mm. Za primerjavo debelina iPhone 4 znaša 9,3 mm. Podobno kot debelina se je zmanjšala še teža, z okrog 700 na slabih 600 gramov.

S pomočjo posebnega pretvornika, ki bo stal 39 dolarjev, bo mogoče iPad obenem napajati ter zrcaliti sliko prek priključka HDMI v ločljivosti do 1080p. Ker so pri Applu izredno ponosni na novo obliko iPad 2, so se odločili, da za novo generacijo ne bodo predstavili običajnih ohišij, žepkov in drugih zaščit, temveč bodo za zaščito poskrbeli z enostavnim pregrinjalom, t.i. Smart Coverjem. Gre za poliuretansko oz. usnjeno pokrivalo, ki se na tablico namesti s pomočjo magnetov, prepogibna površina iz štirih delov pa omogoča uporabo namesto stojala tako v ležečem kot v pokončnem načinu (glede na podlago). Vsak izmed dveh materialov bo na voljo v petih barvah za $40 v primeru poliuretanske oz. $70 za usnjeno različico. Prevleke imajo notranjo površino iz mikrovlaken, ki očistijo zaslon, obenem pa ob odstranitvi samodejno zbudi iPad 2 iz stanja pripravljenosti oz. ga vrne nazaj v to stanje, ko se prevleko namesti nazaj na zaslon.

Za razliko od iPhone 4 bo že od prvega dne na voljo bela različica iPada 2, kakor smo že napovedovali danes s sliko bele enote za zaznavanje dotikov. Čeprav za Evropo to ni pomembno, podobno kot obe barvni različici Apple že za prvi dan prodaje obljublja različici tako za AT&T kot za Verizon. Cene ostajajo enake prvi generaciji, torej 500, 600 oz. 700 dolarjev za 16, 32 oz. 64 GB različico z le WiFi povezljivostjo ter dodatnih 130 dolarjev pri vsaki različici, če želite iPad 2 povezati v omrežje mobilnega operaterja. V ZDA bo na voljo že 11. marca, medtem ko drugi val 25. marca sledi v 25 državah po svetu, v Avstraliji, Avstriji, Belgiji, na Češkem, Danskem, Finskem, v Franciji, Grčiji, Islandiji, Italiji, na Irskem, v Luksemburgu, Mehiki, Nemčiji, na Nizozemskem, Novi Zelandiji, Norveški, Poljskem, Portugalskem, v Španiji, Švedski, Švici in v Veliki Britaniji. Ob predstavitvi bo iPad 2 opremljen z iOS 4.3, ki bo prav tako 11. marca na voljo za večino dosedanjih naprav z iOS, iPod Touch 3. in 4. generacije, iPhone 3GS in 4 (le GSM različice) ter prvotni iPad. z iOS 4.3 tudi na iPad prihaja nekoliko bolj mobilni iMovie (cena bo vsaj v ZDA znašala $5, dobavljivost prav tako 11. marca) ter kot novost Garage Band, katerega cena in datum dobavljivosti sta enaka iMovie. Izboljšana bo še podpora AirPlayu, o čemer si lahko nekoliko več preberete v izvorni novici oz. o celotni prireditvi v živem poročanju na Engadgetu.