Kljub manjšim težavam Discovery uspešno izstreljen

Matej Huš

26. feb 2011 ob 02:22:50

V četrtek zvečer je NASA uspešno in po načrtih zadnjikrat izstrelila raketoplan Discovery. Čeprav je računalniška napaka v zadnjih minutah odložila polet za štiri minute, so ga naposled uspešno izvedli. Pri tem so dobesedno ulovili zadnje sekunde, saj so ostale le še tri do zaprtja časovnega okna za vzlet. Če izstrelitve ne bi bili izvedli, bi morali čakati na naslednjo priložnost, ko bi bila izstrelišče in Mednarodna vesoljska postaja (ISS) spet ustrezno poravnava z Zemljino rotacijo.

V drugem delu izstrelitve, ko je Discovery že zapustil gostejši del atmosfere, se je z zunanjega tanka odlomilo nekaj kosov izolacije, ki so padli tudi na samo plovilo. Vidnih poškodb na toplotnem ščitu, ki bi lahko povzročile uničenju Columbie podobno katastrofo ob povratku, ni bilo opaziti. Kljub temu bodo astronavti z robotsko roko pregledali zunanjost ladje. Na ISS bodo prispeli danes okoli pol devete ure po srednjeevropskem času.

Discovery bo na ISS pripeljal rezervne dele, zaloge, modul Leonardo in humanoidnega robota. Na ISS bodo ostali do 5. marca, ko se bodo odpravili proti Zemlji in dva dni pozneje pristali. Se pa kontrola misije odloča, ali bodo postanek na ISS podaljšali še za en dan. Tisti dan bi bila namreč na ISS priključena vse oskrbovalna plovila - evropsko, japonsko, rusko in seveda Discovery. Takšno priložnost je treba fotografirati, kar bodo storili astronavti na dodatnem dnevu misije, če bo ta res podaljšana.