Iran naj bi zgradil dva nova superračunalnika

Matej Huš

25. feb 2011 ob 06:53:29

Mednarodna lestvica 500 najhitrejših superračunalnikov bo v prihodnosti deležna kar nekaj sprememb. Povsem na vrhu bo nov vodilni, saj IBM gradi najmočnejši superračunalnik Mira, nekoliko niže pa se kani zavihteti Iran. Predsednik Mahmud Ahmadinedžad je namreč napovedal, da je država postavila dva nova superračunalnika. Napoved je zanimiva predvsem zato, ker za Iran velja ameriški embargo, tako da so verjetno morali nekatere komponente kupiti na črnem trgu.

Ali je iranska napoved resnična ali gre zgolj za šopirjenje, je težko reči. Na spletnih strani so sicer objavili slike, ki naj bi prikazovale enega izmed superračunalnikov na teheranski Tehniški univerzi Amirkabir.

Iran trdi, da njihov sistem zmore 89 teraflopov na sekundo, s čimer bi se uvrstil med prvih 100 superračunalnikov na svetu (in krepko prehitel Slovenijo). Podrobnih informacij o izdelovalcu Iran ni želel razkriti, saj si ne želijo poslabšati izhodišča za pridobivanje ameriške strojne opreme na črnem trgu. Skeptiki pa to jemljejo kot dokaz, da je zgodba navadna raca. Kakorkoli že, preden bodo iranski superračunalniki na seznamu 500 najhitrejših, bodo morali na njih pognati Linpack Benchmark in posredovati rezultate. Za zdaj tega še niso storili.