Nova tehnika zgodnjega odkrivanja raka dojke

Matej Kovačič

14. feb 2011 ob 20:37:15

V reviji Radiology je bil pred kratkim objavljen članek o novih načinih zgodnjega odkrivanja raka dojke pri ženskah z gostim prsnim tkivom (Dedicated dual-head gamma imaging for breast cancer screening in women with mammographically dense breasts). Nova tehnika omogoča odkrivanje trikrat več tumorjev, poleg tega pa omogoča odkrivanje bistveno manjših tumorjev, kot jih zaznajo obstoječe presejalne metode. Zgodnje odkrivanje raka je zelo pomembno, saj omogoča bistveno boljše preživetje pacientk.

Glavna avtorica Deborah Rhodes je o raziskavi nove tehnike poimenovane mollecual breast imaging (MBI), zlasti poiskusom onemogočanja objave znanstvenega članka z rezultati raziskave, spregovorila tudi na TED Women (video, prav tako je na TED blogu objavljen tudi intervju z njo).

Kot je namreč znano, mamografija kot screening metoda za odkrivanje raka dojke ni zadovoljiva, saj zelo slabo zaznava maligne spremembe v prsih z gostim tkivom. Rhodesova je s svojo skupino raziskovalcev razvila alternativno tehniko slikanja, ki v primerjavi predvsem pa v kombinaciji s klasično mamografijo daje precej boljše rezultate.

Rezultati študije kažejo, da so raziskovalci pri presejalnih pregledih z mamografom odkrili 3% posameznic s sumljivimi spremembami, z MBI pa 12% posameznic. Dokončno diagnozo raka dojk so nato opravili z biopsijo, ki je v primeru z mamografom odkritih sprememb potrdila sum raka v 18%, v primerjavi sprememb odkritih z MBI pa je bil sum raka potrjen v 28%. Raziskava na 1000 pacientkah je pokazala, da mamograf odkrije raka v 25%, MBI v 83%, kombinacija obeh metod pa v 92% primerov.

Nova tehnika je tudi precej cenejša kot klasična mamografija, prav tako pa je odčitavanje rezultatov MBI precej enostavnejše kot odčitavanje rezultatov mamografa. Deborah Rhodes se je odpovedala vsem finančnim koristim od svojega odkritja.