Kako je stran J. C. Penney goljufala v Googlovem iskanju

Matej Huš

14. feb 2011 ob 14:41:06

V lanski božično-novoletni nakupovalni sezoni in dobršen del začetka tega leta je bila eden izmed glavnih zadetkov v Googlovem iskanju veleblagovnica J. C. Penney. To ne bi bilo za to obdobje nič nenavadnega, če ne bi bila J. C. Penney na prvem mestu tudi pri iskanju zelo generičnih terminov. Pri iskanju na primer posteljnine ali oblačil je bil to prvi zadetek. Pri iskanju po ogromno ključnih besedah je bila veleblagovnica prvi zadetek ali pa vsaj na prvi strani. Rezultati so bili tako izkrivljeni, da je The New York Times preveril, kdo je goljufal.

Položaj strani v iskalnih rezultatih je odvisen od več dejavnikov, ki jih vseh Google niti noče razkriti. Eden izmed najpomembnejših je število tretjih strani, ki vsebujejo povezave na iskano stran. Več kot jih, bolj mora biti ta stran relevantna, predpostavlja Googlov algoritem. In to je mogoče zlorabiti, dokler Google prevare ne ugotovi in strani zakoplje na stoto mesto ali še niže.

Nekdo je poskrbel, da se je na spletu znašlo več tisoč strani, ki so vsebovale povsem nesmiselne povezave na J. C. Penney. Njihova tiskovna predstavnica Darcie Brossart pravi, da s tem niso imeli nič in da se trudijo, da bi strani z interneta izginile. Medtem so na internetu odkrili vsaj 2015 strani, kjer ni ničesar drugega kot ključna beseda (diamanti, avtomobili, obleke ...) in povezave na J. C. Penney.

Google tovrstnega goljufanja ne mara, zato strani, ki jih pri tem dobijo, končajo na začelju zadetkov. Z J. C. Penney se to očitno ne bo zgodilo, je pa Google napovedal, da so začeli popravljati škodo. Res, iskanje po generičnih terminih, kot je recimo Samsonite prtljaga, ne vrača več J. C Penney kot prvega zadetka. Kdo je poskrbel, da je bila sploh na prvem mestu, in zakaj je do odkritja nepravilnosti trajalo tako dolgo, ni znano. Toda zanimivo je, da je J. C. Penney eden izmed glavnih oglaševalcev na Googlu. Ta sicer zanika, da bi oglaševanje kakorkoli vplivalo na razvrstitev strani v iskalnih rezultatih.