Twitter vreden med osem in deset milijardami dolarjev

Matej Huš

10. feb 2011 ob 19:30:37

Konec preteklega leta je bil Twitter dokapitaliziran po ceni, ki vrednoti celotno podjetje na 3,7 milijarde dolarjev. To je zavidljiva vrednost, če upoštevamo da je bil pred poldrugim letom vreden zgolj milijardo dolarjev. Le tri mesece pozneje je Twitter vreden od osem do deset milijard dolarjev.

Predstavniki Facebooka, Googla in nekaterih drugih podjetij so se pogovarjali s predstavnika Twitterja o morebitnem prevzemu in ocenili vrednost na omenjenih osem do deset milijard dolarjev. Viri blizu vseh strani pravijo, da so pogajanja za zdaj v slepi ulici in da se prevzem ne zdi verjeten v bližnji prihodnosti. Lani je imel Twitter zbral 45 milijonov dolarjev prihodkov in zaradi visokih stroškov širjenja podatkovnih centrov in zaposlovanja končal leto z izgubo. Letos naj bi prihodki znašali med 100 in 110 milijoni dolarjev, pravijo neuradni viri.

Astronomska vrednotenja podjetij v branži dajejo slutiti, da se napihuje nov balon. Facebook je bil leta 2009 vreden 10 milijard dolarjev, lani pa je pritegnil poldrugo milijardo dolarjev svežega kapitala po vrednotenju podjetja na 50 milijard dolarjev. Groupon je po Googlovi oceni vreden šest milijard dolarjev, pa so prevzemno ponudbo zaradi prenizke cene zavrnili. Ta teden je AOL prevzel Huffington Post za 315 milijonov dolarjev, kar je desetkratnik letnih prihodkov.

V Twitterju medtem delajo s polno paro. Želijo zgraditi veliko, neodvisno podjetje, ki bi bilo vredno 100 milijard dolarjev. V ta namen pospešeno zaposlujejo, saj imajo več kot 350 zaposlenih. Lani januarja so jih imeli le sto.