Ameriška vojska lahko vzpostavi internet, koderkoli hoče

Matej Huš

8. feb 2011 ob 11:25:24

Zadnji primer popolne blokade internetnih komunikacij v državi se je zgodil na aktualnih demonstracijah v Egiptu, ko je vlada onemogočila dostop do interneta v državi. Mislili bi si, da v takem primeru ni kaj dosti storiti, a to ni čisto res. Wired piše, da ima ameriška vojska različne tehnologije, kako lahko omogoči komunikacije na ozemlju, ki ga ne nadzorujejo.

Primer je Commando Solo, kakor se imenuje predelano letalo Lockheed EC-130. To lahko oddaja radijski signal v pasovih AM, FM ter televizijski signal v pasovih VHF in UHF, da lahko prebivalcem na zasedenih območjih sporočijo pomembne informacije. Letalo ima tudi internetno povezljivost, tako da se naprave s podporo Wi-Fi lahko povežejo nanj in priključijo na internet.

V priobalnih območjih lahko povezljivost zagotavljajo z ladjami, ki predstavljajo spletno verzijo nekdanjih piratskih radijskih postaj. Potem obstojijo tudi oddajniki za mobilne telefone (program FastCom), ki so nameščeni na brezpilotnih letalih. Ta krožijo nad območjem, prebivalci pod njim pa dobijo povezavo na omrežje 3G. Sicer morajo imeti na tleh ustrezne telefone, a te se da enostavno pretihotapiti v državo. Prav tako lahko pritihotapijo majhne satelitske krožnike, ki omogočajo hiter dostop do interneta.

John Arquilla, profesor na podiplomski šoli za pomorstvo, pojasnjuje, da lahko ameriška vojska zlahka vzpostavi komunikacije, če jih tuji režim prekine. Problem je bistveno bolj političen kot tehničen, saj je takšno vmešavanje po definiciji sovražno dejanje in lahko pomeni vojno. To je tudi razlog, da v Egiptu te možnosti niso uporabili.