Razpisan natečaj za algoritem, ki predvideva obiske pri zdravniku

Matej Huš

5. feb 2011 ob 13:58:43

Heritage Provider Network bo 4. aprila odprl natečaj za najboljši algoritem, ki bi na podlagi podatkov o življenjskem slogu, anamneze, boleznih v družini in podobnih napovedal, kolikokrat v prihodnjem letu bo nek posameznik hospitaliziran. Stroški za zdravstvo so astronomski, saj v ZDA letno nanesejo 2,8 bilijona dolarjev, v Sloveniji pa 3,2 milijarde evrov (per capita v ZDA za zdravstvo porabijo 6,4-krat več denarja), zato bi poznavanje dobrega algoritma za napoved hospitalizacij omogočilo ciljano preventivno zdravljenje, preprečevanje zapletov in ogromne prihranke. Ocenjujejo namreč, da se letno v ZDA potrati 30 milijard dolarjev samo za bolezenska stanja, ki bi jih lahko bili preprečili pred nastopom oziroma hospitalizacijo.

HPN je pripravil anonimizirane podatke o 100.000 bolnikih, s katerimi bodo lahko tekmovalci umerjali svoje algoritme. Ker so podatki za pretekla leta, so želeni rezultati znani. Zmagovalec bo prejel tri milijone dolarjev.

Če uspejo razviti algoritem, ki bo dobro predvideval hospitalizacije, je treba rešiti nekaj pomembnih vprašanj. Prvič, zanj potrebujejo zelo osebne podatke, katerih zbiranje in obdelovanje brez pristanka ljudi ni dovoljeno. Anonimizirani podatki to rešujejo, a po drugi strani vsebujejo manj podatkov, kar pomeni manj zanesljive napovedi. Profesor Khaled El Eman z Univerze v Ontariu poizkuša s podatkovnim rudarjenjem anonimiziranim podatkom poiskati ime in priimek, da bi preveril varnost, in za zdaj mu še ni uspelo.

Posebej je treba zagotoviti, da slučajno zavarovalnice ne bi začele zaračunavati zavarovalnih premij glede na rezultate algoritma, saj je z njihovega vidika to neprimerno bolje kot pribitki za kajenje in ekstremni šport.