Analitiki: Bing ni storil nič nelegalnega

Matej Huš

5. feb 2011 ob 09:39:36

Googlova obtožba Binga, da kopira njegove iskalne rezultate, je ta teden na internetu dvignila največ prahu. Microsoft je navedbe zanikal, a končni vtis je bil precej klavrn. Google je dejal, da ne bodo tožili, Microsoft pa jim je dejal, da pretiravajo. Véliki Microsoft se je v svoji nesposobnosti spravil nad Google in s pomočjo nedovoljenih bližnjic poizkusil nadoknaditi nekaj zaostanka, se je zdelo. A ni vse, kot se zdi.

Analitiki namreč pravijo, da so Googlovi očitki večidel neutemeljeni, zgodba pa napihnjena. Gord Hotchkiss iz Mediativa pravi, da "je vse skupaj nekoliko smešno". Hkrati se ne strinja z Googlovim izborom trenutka, saj so vse skupaj v nepredstavljive razsežnosti napihnili prav na dogodku Farsight 2011: Beyond the Search Box, s čimer ni bilo nobene povezave. Charlene Li iz Altimeter Groupa dodaja, da Google preprosto ni vajen konkurence, tako da je šlo za ponesrečen odziv na resnično grožnjo, ki jo predstavlja Bing, kar meče slabo luč na Googlov ugled. Tudi Al Hilwa iz IDC-ja je zbegan, saj "je vračanje zaželenih iskalnih rezultatov le delček mozaika. Ključno, da to počno sistematično, je imeti dobre pajke, ki indeksirajo strani, česar se ne prekopirati."

Tudi Kevin Lee iz Didita je začuden, zakaj je Google z vso silo planil nad Microsoft, saj ni šlo krajo kode ali kaj resnega. Bruce Clay iz Clayja pa pravi, "da to ni nič neobičajnega na področju analize in da je opazovanje vedenja uporabnikov zelo pametno početje. Bing ni ukradel algoritma."