Četrt milijona javnih profilov iz Facebooka pristalo na eksperimentalni strani za zmenkarije

Matej Huš

5. feb 2011 ob 09:14:59

Neznana, nedavno ustanovljena spletna stran Lovely-Faces je že prvi dan svojega delovanja imela 250.000 profilov uporabnikov s fotografijami in osebnimi podatki. Še več, vsi ti člani so bili razdeljeni v kategorije sproščeni (easy-going), samovšečni (smug) in pretkani (sly). Pri tem je kritično, da se nihče od teh ljudi na stran sploh ni prijavil, niti ni to njun prvi tovrstni projekt.

Ustanovitelja strani Paolo Cirio in Alessandro Ludovico sta namreč vse podatke nabrala iz odklenjenih, javnih profilov na Facebooku. Obljubila sta, da bosta odstranila ljudi, ki bodo to želeli. Toda Lovely-Faces ni prava stran za zmenkarije s komercialnimi nameni, ampak jo avtorja označujeta kot umetnost. Gre za stran, ki naj bi demonstrirala lahkoto, s katero se prebijemo do osebnih podatkov na internetu. In nista prva, ki sta z interneta prenesla na tone javno dostopnih osebnih podatkov.

Facebook nad eksperimentom ni navdušen, saj je v skladu z njihovimi pogoji uporabe zbiranje podatkov, četudi so javno dostopni, prepovedano. Za tovrstno početje morajo namreč zainteresirane stranke pridobiti posebno dovoljenje