Na Yalu dostopni osebni podatki 43.000 študentov in zaposlenih

Matej Huš

23. avg 2011 ob 07:32:48

Zgodi se tudi najboljšim in Univerza Yale je razkrila, da so bili 10 mesecev na internetu nevede dostopni imena in številke zdravstvenega zavarovanja za 43.000 študentov in zaposlenih, ki so bili s fakulteto povezani leta 1999. Drugi osebni podatki niso bili javno dostopni, prav tako ni znano, ali je podatke dejansko kdo prenesel.

Yale vali krivdo na Google, ki je lanskega septembra spremenil nastavitve za svoje iskalne pajke. Ti od takrat prelezejo tudi javno dostopne FTP-strežnike, česar pa Yale ni vedel. Yalu se je zgodilo, da so imeli na enem izmed strežnikov, kjer so bili večidel odprtokodni materialu, tudi datoteko z omenjenimi podatki. Bila je sicer v nevpadljivi mapi z nesumljivim, zaradi česar Yale dvomi, da jo je kdo dejansko prenesel, a so prizadetim vseeno ponudili dvoletni nadzor pred krajo identitete. Verjetno je odveč omeniti, da ti podatki niso imeli kaj iskati na javno dostopnih strežnikih, ne glede ali jih Google indeksira ali ne.

Datoteko so odkrili 30. junija letos in jo nemudoma pobrisali. Tudi Google je potrdil, da datoteke ni več v njegovi shrambi (cache).