Chrome 9 na voljo tudi običajnim uporabnikom

Primož Resman

5. feb 2011 ob 09:12:29

Chrome 9 je uporabnikom, željnih najnovejših funkcij na račun ne popolnoma zagotovljene stabilnosti na voljo že dolgo, nekoliko dlje v obliki razvojne, nekoliko manj časa pa v obliki bolj stabilne beta različice. Z današnjim dnem je Chrome v različici 9 na voljo tudi bolj običajnim uporabnikom, ki si med dnevno uporabo želijo predvsem stabilnosti. S seboj je v vejo stabilnih izdaj prinesel nekaj zanimivih novosti, med katere spada predvsem Instant, podpora WebGL ter podpora spletni trgovini Chrome Webstore.

Instant poznamo že nekaj časa pri iskanju zadetkov na Googlu, kjer se ti kažejo oz. spreminjajo sproti z vpisovanjem iskalnega gesla. Pri Googlu so to zdaj razširili tudi na brskalnik, kjer se med pisanje spletnega naslova v ozadju izrisuje spletna stran, katere naslov je kot predlagan zadetek izpisan v celoti (Chrome za to izkorišča zgodovino obiskanih naslovov, sicer izriše iskalne zadetke z vnešenim geslom oz. predlaga naslov, če vneseno geslo vključuje www.). WebGL prinaša podporo strojnemu pospeševanju izrisa 3D grafike znotraj samega brskalnika, kot demonstracijo pa so pri Googlu pripravili interaktivni brskalnik po človeškem telesu, poleg drugih tehničnih demonstracij, dosegljivih na http://www.chromeexperiments.com/webgl.

O spletni trgovini Google Chrome (ki naj bi bila uradno še vedno na voljo le v ZDA, a deluje tudi v Sloveniji) smo že govorili, na tem mestu pa je verjetno najpomembnejši podatek, da je uspešnost trgovine najverjetneje daleč od ravni, ki bi si je želeli pri Googlu.