Hotmail uvaja aliase

Matej Huš

4. feb 2011 ob 02:09:24

Ker je deljenje pravega, to je službenega ali domačega elektronskega naslova, naokoli po straneh, ki za registracijo terjajo e-naslov, nespametno početje, ima veliko ljudi več postranskih e-naslovov. Za registracije na razne forume in podobno ustvarjeni naslovi so pripravna reč, a kaj ko si je treba zapomniti nove pare prijavnih podatkov. Pri Microsoftu so staknili glave in iznašli storitev Hotmail Aliases, ki rešuje ta problem.

Uporabnik lahko v svojem elektronskem predalu generira do pet alternativnih e-naslovov, tako imenovanih aliasov, ki so povezani s podmapo v predalu. Tako lahko te aliase razkrije na spletnih straneh, sporočila nanje pa letijo v posebno mapo znotraj e-predala, ne da bi pošiljatelj poznal pravi naslov. Na ta način si ni potrebno zapomniti novih prijavnih podatkov, poleg tega pa lahko aliase kadarkoli pobrišemo in ustvarimo nove, tako preprečimo prekomerno nabiranje spama. V prihodnosti načrtujejo, da jih bo moč izbrati do petnajst, za zdaj pa je na voljo pet aliasov.

Google in Microsoft že ponujata manj zmogljivo verzijo aliasov, saj lahko e-poštnemu naslovu dodamo znak plus in poljubno besedo (na primer ime.priimek+spam@gmail.com), s čimer poskrbimo, da se pošta avtomatično razvršča v ustrezno mapo. Pomanjkljivost tega modela je razkritje pravega naslova, saj je enostavno odstraniti + in prodati naslov dalje. Hotmail Aliases to onemogoča. Podobno storitev že ima Yahoo, a ni brezplačna.