Sony pridobil začasno odredbo zoper Geohota

N/A

29. jan 2011 ob 10:40:12

O tem, da Sony toži člane skupine fail0verflow zaradi razkritja zasebnih ključev za Playstation 3, in to po vsaki možni pravni podlagi, smo že pisali. Zdaj so sodišče poprosili še za začasno odredbo proti ameriškemu članu skupine, Georgu Hotzu, da bi mu prepovedali kakršnokoli komunikacijo v zvezi z omenjenimi ključi takoj, še pred dokončno odločitvijo v zadevi.

Hotz tako ne sme več izdelati, objaviti na internetu, oglaševati, namestiti, distribuirati, dati na voljo javnosti, podariti ali kakorkoli drugače posredovati (op. p.) ugotovljenega o tehnični zaščiti na PS trojki. Še širše, ne sme niti objaviti povezav na druge spletne strani s temi podatki, ali objaviti kakšne koli druge informacije, ki jih je dobil pri raziskovanju konzole. Kot povzema tekgoblin.com, Hotz za kar nekaj časa ne bo mogel ne govoriti ne razmišljati o PS3.

Učinkovitost odredbe sicer ne bo pretirano visoka. Takoj po vložitvi tožbe je profesor David S. Touretsky z Carnegie Mellon Univerze prepisal in objavil Hotzove zapise, kar je po ameriški free speach doktrini povsem zakonito. Prepis je že na voljo na številnih zrcalnih strežnikih in torrent omrežju, in več ne bo šel stran.

Natančnejši tehnični opis pridobitve ključev je na voljo na Eurogamerju, seveda pa si lahko ogledate tudi posnetek predavanja z decemberskega CCC. Ključna naj bi bila naivna implementacija hipervizorja, in pa odlična random() metoda.

Malce ironično je, da avtorskopravna zakonodaja prepoveduje zaobijanje učinkovitih tehničnih ukrepov proti kopiranju, potem pa se vedno znova izkaže, da ukrepi še zdaleč niso učinkoviti in da ne sledijo niti osnovnim lekcijam iz kriptografije. Kritike o zlorabi avtorkega prava za varovanje zaščite, ki tehnično ne drži vode, prepovedovanja varnostnega inženiringa, ter omejevanja svobode govora, zgledajo precej na mestu. Zagotovo so razlog, da se javnost udeleži razprav o prihajajoči avtorskopravni ureditvi, katere del bosta sporazum ACTA in direktiva IPRED2. Glasovi založniške industrije so namreč že dolgo in znatno zastopani.

Še časovnica dogodkov glede razvoja oz. objave ključev in Sonyjeve tožbe v odgovor.