Taščica lahko vzdržuje kvantno prepletenost dlje kot najbolje opremljeni laboratoriji

Urban Škudnik

29. jan 2011 ob 10:39:22

Znanstveniki, ki so preučevali, kako se taščice, ene izmed bolj razširjenih domačih ptic, lahko orientirajo po zemljinem magnetnem polju, so prišli do ugotovitve, da so spremembe magnetnega polja, ki jih lahko taščice zaznajo tako majhne, da je edini pojav, ki občuti takšne spremembe, kvantna prepletenost.

Kvantna prepletenost je sicer kvantno-mehanski pojav, pri katerem stanja kateregakoli delca v sistemu dveh ali več delcev ne moremo opisati brez da ne bi opisali tudi stanja vseh preostalih delcev, kljub temu, da so delci prostorsko ločeni. Prepletenost je sicer močno v uporabi v kvantni informacijski teoriji, saj omogoča sicer nemogoče pojave (na primer kvantno teleportacijo).

In če lahko najboljši laboratoriji vzdržujejo kvantno prepletenost s pomočjo molekule N@C60 (dušik v geometrijski kletki iz ogljikovih atomov) 80 mikrosekund, lahko taščica vzdržuje prepletenost vsaj 100 mikrosekund. To ji uspe s pomočjo beljakovine kriptokrom, ki, ko jo zadane foton, prejme energijo za elektrone, ki so v stanju kvantne prepletenosti, pri čemer se eden izmed elektronov nekoliko oddalji in občuti drugačno magnetno polje, to pa posledično spremeni elektronov spin in proizvede različne kemične reakcije.

Ko so preizkušali taščice, so jih v laboratoriju podvrgli magnetnemu polju, ki je bilo le za tretjino odstotka magnetnega polja Zemlje, a je že to magnetno polje popolnoma zmedlo ptice. Za primerjavo, če bi nekdo spremenil svetlobo v sobi za tretjino odstotka, bi se morali zelo potruditi, da bi vam uspelo zaznati spremembo, nikakor pa vam to ne bi popolnoma pokvarilo orientacije in vida.