Možgani so neverjetno pozabljivi

Matej Huš

29. jan 2011 ob 01:00:32

Raziskovalci iz Göttingena so proučevali ustroj možganov, in sicer jih je posebej zanimala aktivnost nevronov in kako hitro ti zanemarjajo informacije. Svoje izsledke so objavili v članku Dynamical Entropy Production in Spiking Neuron Networks in the Balanced State (dostopen je z naših univerz) v reviji Physical Review Letters, koder opisujejo, da možgani informacije pozabljajo s hitrostjo enega bita na nevron na sekundo, kar je bistveno hitreje od predvidevanj.

Možgani sestojijo iz več med seboj povezanih nevronov, ki tvorijo povezave s svojimi sosedi. Ko do nevrona prispe impulz, nevron bodisi posreduje impulz svojemu sosedu bodisi ga ne. Rezultat več milijard tovrstnih odločitev je procesiranje podatkov v možganih.

Znanstvenike je zanimalo, ali so možgani kaotičen ali stabilen sistem. Kaotičen sistem v matematiki pomeni, da je rezultat zelo občutljiv na vhodne podatke in da že malenkostne spremembe povsem spremenijo izid, medtem ko v stabilnem sistemu majhne variacije na izid ne vplivajo znatno. Stari modeli niso dali enotnega odgovora.

Ugotovili so, da so možgani kaotičen sistem in da se informacije pozabljajo s hitrostjo približno enega bita na sekundo na nevron. To pomeni, da lahko čutne vtise zadržimo le kratek čas in da možgani informacije mečejo proč skoraj tako hitro, kot jih prejemajo. Povedano še drugače, zapomnimo se le res majhen del informacij, ki se prebijejo do možganov. K sreči možgani dokaj dobro ločijo pomembno od nepomembnega.