Velika Britanija ukinja osebne izkaznice

Matej Huš

22. jan 2011 ob 08:30:00

Medtem ko so v dobršnem delu kontinentalne Evrope osebne izkaznice pogosto uporabljan dokument, še zlasti ker omogoča tudi prosto gibanje po shengenskem prostoru, jih anglosaški svet ukinja. Ponekod, recimo v Grčiji, Belgiji, Španiji ali na Portugalskem, pa mora vsak državljan nujno imeti osebno izkaznico, dočim Rusija s prihodnjim letom uvaja večnamenske osebne izkaznice. V Sloveniji osebna izkaznica ni obvezna, če ima državljan drug veljaven osebni dokument. V Veliki Britaniji pa so danes opolnoči osebne izkaznice ukinili.

Kraljica je namreč 21. decembra 2010 podpisala novi Zakon o osebnih dokumentih, ki je začel veljati danes. Nova britanska koalicija je bila lani maja predstavila koalicijski program, v katerem so v poglavju o civilnih svoboščinah zapisali tudi namero o ukinitvi sheme osebnih izkaznic. Obljubo so danes tudi izpolnili.

Z današnjim dnem je prenehala veljavnost vseh britanskih osebnih izkaznic. Poleg tega bodo pobrisali tudi pripadajočo bazo podatkov, kar bo stalo 400.000 funtov. Drobiž, saj sta stala postavitev in vzdrževanje sistema, ki ga razstavljajo, doslej 330 milijonov funtov.

Problem britanskih osebnih izkaznic je bilo ogromno število podatkov, ki so bili zapisani na njih. Na njih je bilo vseh deset prstnih odtisov, digitaliziran posnetek obraza in šarenice, trenutni in nekdanji naslovi ter celo referenčne številke za vpogled v druge državne baze podatkov. Nova vlada se je odločila, da ji teh podatkov ni treba hraniti, zato so shemo vseh osebnih izkaznic kar ukinili.