Rusija prihodnje leto z enotnimi osebnimi izkaznicami

Matej Huš

15. jan 2011 ob 19:20:00

Rusija bo začela 1. januarja 2012 izdajati večnamenske osebne izkaznice (prevod v angleščino) za svoje državljane, ki bodo zamenjale dosedanji sistem izkazovanja istovetnosti v državi. Sedaj namreč Rusi svojo identiteto dokazujejo s posebnimi internimi potnimi listi, ki so obvezni za vse državljane po dopolnjenem 14. letu starosti.

Te potne liste bo v skladu s 27. julija 2010 sprejetim zakonom zamenjala osebna izkaznica s čipom, ki bo uporabna za izkazovanje istovetnosti, kot identifikaciji dokument pri spletnem poslovanju z državnimi in občinskimi upravami, plačevanje kolekov itn. Zamenjala bo tudi zdravstveno izkaznico, študentske kartice, druge potovalne dokumente in ostale podobne dokumente, ki so bili sedaj v rabi. Uporaba bo kot plačilno sredstvo, saj jo bo moč povezati s transakcijskim računom in kot vsako kreditno oziroma debetno kartico uporabiti na vseh prodajnih mestih, pri čemer bo obvezen vnos PIN-a (razen za mikroplačila).

Ruska vlada zatrjuje, da bo nova izkaznica varna. Na njej naj ne bi bilo osebnih podatkov v elektronski obliki, ampak bodo ti zapisani v centralnem registru, izkaznica pa bo uporabna le za dostop do njega. Tako ob odtujitvi kraja identitete naj ne bi bila mogoča. Imela naj bi tudi posebno strojno in programsko zaščito pred zlorabami (karkoli že to pomeni), prav tako pa bo lahko imetnik na spletnem portalu onemogočil plačilne sposobnosti kartice, če bo želel.