Program, ki Facebook nauči pozabljati

Matej Huš

21. jan 2011 ob 08:04:31

Nemški raziskovalci so napisali program, ki poizkuša odpraviti znano hibo interneta - njegov popolni spomin. Problematične so zlasti strani s socialnimi omrežji, kjer uporabniki delijo vse mogoče slike, ki potem tam ali pa v kakšnem drugem zakotnem delu interneta tudi ostanejo na vekov veke. Zato so razvili program X-Pire, ki vsako sliko časovno ožigosa.

X-Pire vsako sliko zašifrira in ji podeli življenjsko dobo, ki jo določi lastnik slike. Kdor hoče slike na internetu pregledovati, mora imeti naložen vtičnik za X-Pire v svojem brskalniku. Ko poteče določeni rok trajanja, pa fotografije niso več vidne. Na ta način zaščitene slike je moč naložiti na Flickr, Facebook, MySpace itn.

Program stane dva evra mesečno in ni magična rešitev za nespametno objavljanje golih fotografij, saj pred potekom roka vsakdo prikazano sliko lahko shrani na disk brez zaščite. Program je namenjen le kot bergla, da nam ni treba brisati starih albumov z interneta, ampak se ti onesposobijo sami. Če si je kdo ustvaril svojo bazo vaših fotografij, vam X-Pire ne bo pomagal.