Prihaja Android 1.5

Primož Resman

17. apr 2009 ob 07:43:10

Za vse uporabnike, ki preizkusijo prve beta verzije programske opreme, in navdušence nad platformo Android, je novica, da je Google izdal predogledni razvijalski kit za prihajajoči sistem, verjetno razveseljiva. Nova verzija sistema Android bo s seboj prinesla mnogo izboljšav, od skorajda nujnih, do kozmetičnih. Od slednjih sta primera obračanje aplikacij iz portretnega v ležeč način in obratno z uporabo vgrajenega senzorja pospeškov, podobno kot na iPhone in Symbian napravah, premikanje oz. upravljanje z okni pa bo po novem animirano. Slednje bo sicer v tovarniških nastavitvah izključeno, saj bi na kolena lahko spravilo počasnejše naprave. Pospešili so delovanje samega sistema, kamera oz. fotoaparat se zažene in slika hitreje, GPS uporablja informacije o lokaciji iz baznih postaj in tako dobi realno pozicijo hitreje (A-GPS), hitrejše in bolj gladko pa je tudi premikanje po straneh v internetnem brskalniku.

Obenem pa je Google poslušal uporabnike in izpolnil njihove želje. Po novem bo na voljo tipkovnica na zaslonu v pokončnem in ležečem načinu (zaradi česar ne bo treba odpirati fizične tipkovnice za vnose majhnih količin teksta), kar je ena bolj popularnih zahtev. Namizje bo podpiralo več widgetov, dodali so podporo za predvajanje večih formatov posnetkov, posnetke posnete z vgrajeno kamero pa bo moč naložiti na YouTube direktno, brez potrebe po računalniku.

Popravljenih oz. izboljšanih je bilo še mnogo komponent sistema, vključno z Linux kernelom, dodana pa je bila recimo tudi podpora za pregled in avtomatsko popravljanje datotečnega siistema na SD karticah. Vse to kaže, da je Google daleč od počivanja na lovorikah in ima z Androidom visoke cilje.