WikiLeaks dobil podatke švicarske banke

Matej Huš

18. jan 2011 ob 10:39:39

Včeraj je na novinarski konferenci v Londonu nekdanji švicarski bankir Rudolf Elmer vodji WikiLeaksa Julianu Assangeu predal dve zgoščenki, na katerih so domnevno bančni podatki o več kot 2000 posameznikih, ki so s švicarskimi bančnimi računi utajevali davke. Assange je dejal, da bodo podatke objavili, ko jih bodo preverili in potrdili njihovo avtentičnost.

Elmer je bil do leta 2002 zaposlen pri zasebni banki Julius Baer Gruppe, kjer je bil vodja operacij na Kajmanskih otokih. Poudaril je, da želi, da svet izve resnico o denarju, ki se skriva na računih švicarskih bank. Predani podatki vsebujejo informacije iz let 1990-2009 o več znanih poslovnežih in politikih z obeh strani Atlantika, ni pa Elmer želel povedati, kdo točno je na seznamu.

Iz banke so BBC-ju poslali izjavno za javnost, v kateri so zapisali, da je bil Elmer odpuščen zaradi nesprejemljivega vedenja, ki naj bi bilo posledica razočaranosti nad lastno kariero. Ker se z njim niso sporazumeli o finančnem nadomestilu ob odpustitvi, se je leta 2004 podal na pot maščevanja zoper banko, piše v izjavi.

Proti Elmerju že tečejo sodni postopki v Švici zaradi kršitev zakonov o bančništvu. V Zürichu bi se moral to sredo pojaviti pred sodnikom na zaslišanju.