France Telecom omejuje internetni promet do Megaupload?

Matej Huš

16. jan 2011 ob 00:45:54

Francoski ponudnik dostopa do interneta Orange omejuje prenos podatkov s strani Megaupload, ki ponuja gostovanje datotek, do končnih uporabnikov, poroča IT Pro Portal. Na Megauploadu trdijo, da Orange, ki je v lasti France Telecoma, uporabnikom preprečuje dostop do in prenos podatkov z Megauploada in sestrske strani Megavideo, in da lahko te trditve tudi dokažejo. Zaradi tega uporabnikom svetujejo, da svoje pritožbe naslovijo na podporo uporabnikom na Orangeu ali, še bolje, zamenjajo ponudnika dostopa do interneta.

V Orangeu so se na trditve odzvali z nejevero. Kot pravijo, so nad očitki presenečeni, saj tega ne počnejo. Po njihovih besedah je ta težave z dostopom kriv Megaupload sam, saj naj bi si bili izbrali slabe partnerje za izmenjavo prometa (peering). Še več, Orange trdi, da počne Megaupload to namenoma in da podatke uporabnikom drugih ponudnikov dostopa do interneta servirajo prek bolj zanesljivih povezav.

Megaupload in Megavideo gostujeta v Hongkongu, da si lahko privoščita čim cenejše gostovanje in izmenjavo prometa. Trenutno to urejata svetovni znani podjetji Cogent na evropskem koncu in TATA na azijskem. Prav promet do teh strani se je po sprejetju zakona HADOPI izrazito povečal iz francoskega naslovnega prostora. Ni pa to prvi nesporazum, ki ga ima France Telecom s Cogentom, saj so na primer že leta 2005 nehali izmenjevati promet z njimi zaradi domnevno dampinških cen.