Prioni kužni tudi po zraku

Matej Huš

15. jan 2011 ob 19:19:43

O prionih, ki jih poznamo le 30 let, izvemo vsake toliko časa kaj novega. Lani smo obširno pisali o ugotovitvah, da nanje evolucija deluje prav tako kakor na bakterije ali viruse, čeprav niso živi. Sedaj pa so znanstveniki iz Tübingena in Züricha ugotovili, da se je s prioni moč okužiti tudi po zraku.

Kot poročajo v članku Aerosols Transmit Prions to Immunocompetent and Immunodeficient Mice, ki je bil objavljen v reviji PLoS Pathogens, so miši izpostavljali različnim koncentracijam v zraku razpršenih (aerosoliziranih) prionov. Ugotovili so, da so vse skupine miši razen ene skupine zbolele in v 150 do 200 dneh poginile. Presenetila jih je ugotovitev, da je bolj kot koncentracija v zraku na smrtnost vplival čas izpostavitve, saj je bila že enominutna izpostavitev zmerni koncentraciji prionov dovolj, da so poginile vse miši. Prioni so v možgane vstopili prek olfaktornega živca (direktno), torej v nosu, ali prek pljuč (indirektno). To postavlja na glavo dosedanje prepričanje, da se lahko s prioni okužimo le ob stiku z okuženim tkivom ali kontaminiranim orodjem.

Raziskava za samo zdravljenje in proučevanje prionskih bolezni ni neposredno uporabna, a nas postavlja pred pomemben premislek o varnostnih protokolih v klavnicah in podobnih obratih. Doslej je veljalo, da je okužba s prioni mogoča le ob dotiku, sedaj pa bo treba paziti tudi na izpostavljeno v zraku. Avtorji sicer priznavajo, da niso raziskali, ali v klavnicah nastajajo nevarno visoke koncentracije prionov v aerosolu.