Wikipedija praznuje 10 let

Matej Huš

15. jan 2011 ob 09:33:34

Na današnji dan pred 10 leti, 15. januarja 2001, se je na spletu pojavila nova spletna stran. Gola in pusta od začetka se je Wikipedija sčasoma oblekla in olistala. Danes gre za eno največjih in najbolj znanih spletnih strani na internetu in najpogosteje uporabljano spletno enciklopedijo. Ima 17 milijonov člankov v 276 jezikih, čeprav je v nekaj jezikih člankov res samo za vzorec.

Angleška verzija ima več kot tri milijone in pol člankov, sledijo pa ji nemška (1,2 milijona), francoska (1,1 milijona), poljska (766 tisoč), italijanska (763 tisoč), japonska (727 tisoč), španska (701 tisoč), portugalska (667 tisoč), nizozemska (665 tisoč) in ruska (649 tisoč) inačica, ki tvorijo tako imenovanih velikih deset. Slovenska edicija sploh ni slaba, saj je s sto tisoč članki na odličnem 34. mestu boljša od na primer grške ali hindijske. In ker vsak jezik za obstoj potrebuje literaturo in znanost, slovenska Wikipedija s tem zaveže jezike vsem, ki bi trobezljali o manjvrednosti ali bližajočem izumrtju slovenščine.


Wikipedijo na mesec obišče okoli 400 milijonov uporabnikov, do leta 2015 pa naj bi jih bila milijarda. Ti lahko brskajo po največji prosto dostopni svetovni zbirki znanja, ki jo lahko prav vsak po svojih močeh dopolnjuje (čeprav se ustanovitelj Jimmy Wales pritožuje, da je HTML-sintaksa člankov za marsikoga razlog, da se prispevku raje odpove). Cilj skrbnikov Wikipedije je ustvariti enciklopedijo vsega skozi zgodovino akumuliranega znanja v vseh govorjenih jezikih na Zemlji. Že sedaj pa jim je uspelo dokazati, da se stran, koder lahko sodeluje in prispeva vsakdo, ne sprevrže nujno v smetišče, ampak smo ljudje brez prisile, palice ali korenčka sposobni plodnega sodelovanja. Tega nasprotniki Wikipedije nikoli niso verjeli in še danes radi poudarijo, da njena zanesljivost gotovo šepa. Res včasih najdemo v njej kakšno neumnost, a v povprečju je prav toliko zanesljiva kot plačljiva Encyclopaedia Britannica.

Njena prepoznavnost je dosegla neslutene razsežnosti, saj je našla pot tudi v popkulturo, izobraževalne inštitucije (od koder jo nekateri srdito preganjajo), ekonomske knjige in doktorate. Pred 10 leti je bila to znanstvena fantastika, Microsoftova Encarta pa živa in zdrava.

Prireditve ob 10. obletnici Wikipedije potekajo po vsem svetu; skupno se jih bo zvrstilo kar 447, slovenskih pa na seznamu še ni. Tiste bolj uradne bodo v ZDA, a ljudje se bodo rojstnega dne spominjali po celem svetu.