MeeGo in Ubuntu na Nexus S

Primož Resman

12. jan 2011 ob 00:09:58

Googlov Nexus S bo kot kaže konkurent Nokiini N900 po številu operacijskih sistemov, ki tečejo na mobilnem telefonu. Na slednji namreč uradno delujeta Maemo in MeeGo, precej uspešno pa je bil na Nokio nameščen še Android ter različni okusi namiznega Linuxa. Podobno, a v drugo smer zdaj velja še za Nexus S, na katerem poleg Androida tečeta še MeeGo in Ubuntu. Nameščena sta bila na 16 GB vgrajenega pomnilnika in ne vplivata na Androidov pomnilnik ROM, torej v primeru težav tovarniško delovanje telefona z Androidom ne bo ogroženo.

Sprva je bil nameščen in zagnan MeeGo, nato pa še Ubuntu, a gre v obeh primerih bolj za dokaz, da se operacijska sistema zaženeta. MeeGo je skorajda neuporaben (prikazan je bil počasen zagon Fenneca), podobno pa seveda velja še za Ubuntu, kjer sicer delujeta WiFi in 3G povezljivost, a ne deluje zaznavanje dotikov zaslona. Z nekaj dela bi se to znalo spremeniti, saj je
uporabljena različica Ubuntuja za HTC-jev HD2, zaznavanje dotikov pa je očitno le manjša napakica (uporabljena je bila napačna različica kernela), ki bo popravljena v kratkem. Podobni projekti namestitve Androida na Nokio N900, HTC HD2 in iPhone so prav tako začeli s komajda delujočimi različicami a so z razvojem postali skorajda uporabni za vsakodnevno uporabo.