Odkrit trinitramid

Matej Huš

25. dec 2010 ob 01:59:23

O kemijski spojini trinitramid so špekulirali že pred leti, a je nihče ni uspel sintetizirati, tako da je obvisela v veliki skupini po izračunih stabilnih, a nesintetiziranih spojin. V novi številki revije Angewandte Chemie v članku Experimental Detection of Trinitramide ekipa raziskovalcev s Kraljevega instituta za tehnologijo v Stockholmu poroča o uspeli sintezi trinitramida, kar utegne tlakovati pot k novim raketnim gorivom.

S formulo N(NO2)3 je trinitramid največji dušikov oksid. Kvantnokemijski računi, ki so jih raziskovalci pred sintezo ponovili, kažejo, da je trinitramid kinetično stabilen. Zato so razmišljali, na katere produkte trinitramid razpada in ali bi lahko reakcijo obrnili, tako da bi izvedli sintezo. Izbrali so nitriranje amonijevega in kalijevega dinitramida (KN(NO2)2 in NH4N(NO2)2) z NO2BF4. Z infrardečo spektroskopijo in jedrsko magnetno resonanco so pokazali, da je dejansko nastal trinitramid.

Odkritje nove spojine, ki sestoji zgolj iz dušika in kisika, ni majhna stvar. Doslej smo poznali le osem tovrstnih spojin, pri čemer je bila večina teh enostavnih dušikovih oksidov odkritih že pred 200 leti. Nova spojina ima potencial kot raketno gorivo, ki bi lahko bilo od 20 do 30 odstotkov učinkovitejše in okolju prijaznejše od trenutno uporabljanih. To ni malo, saj povečanje učinkovitosti goriva za deset odstotkov čez palec pomeni podvojitev tovora, ki ga raketa lahko nosi.