Kuba izdala alternativo Wikipediji

Matej Huš

15. dec 2010 ob 00:13:27

Na Kubi so zagnali svojo alternativo prosti spletni enciklopediji Wikipediji, ki se imenuje EcuRed: Enciclopedia cubana. Uraden pričetek delovanja strani je napovedan za danes, a je bila dosegljiva že včeraj. Kot pravijo skrbniki strani, je "namenjena ustvarjenju in delitvi znanja vseh in za vse s Kube po vsem svetu". Njena filozofija je "zbiranje in razvoj znanja z demokratičnega, neprofitnega, objektivnega, dekolonizatorskega vidika". Trenutno ima 19.345 člankov, medtem ko jih ima španska Wikipedija slabih 700 tisoč.

Posebej zabaven je prispevek o ZDA v novi enciklopediji. Že v uvodu piše, da gre za imperij našega časa, ki si je svoje ozemlje s silo pridobil od drugih držav in dal na razpolago podjetjem in monopolom. Državljani te države porabijo četrtino svetovne energije. Za naše kraje bolj zanimiv je članek o Titu, medtem ko članka o Sloveniji še ni.

Spremembe v člankih bodo potekale v načinu wiki, kot je to običaj na Wikipediji, le da jih bo tu pred objavo nujno moral potrditi skrbnik.