Zaradi računalniške napake razpad plačilnega prometa v Avstraliji

Matej Huš

27. nov 2010 ob 10:55:42

Zadnje čase pogosto poročamo o napakah računalniških sistemov, ki imajo zelo otipljive posledice v realni ekonomiji, in dokaj pogosto so na sporedu Avstralci. Septembra jim je računalniški sistem prizemljil več kot sto poletov, to pot pa je mnogo prebivalcev za nekaj dni pahnil v revščino.

V sredo je nočno obdelavo finančnih transakcij v banki NAB, ki sodi med štiri največje banke v Avstraliji (poleg Commonwealth Banke, Westpaca in ANZ-ja), prekinila okvarjena datoteka. Zaradi te težave se niso izvedle obdelave in v četrtek je zastal celoten promet pri NAB. Nakazila, plače, plačilo položnic, kliring in poravnava transakcij (NAB je na primer klirinška hiša za HSBC), bankomati, promet z nepremičninami - koder bi bila morala sodelovati NAB, je dogajanje obstalo. Uporabniki prek Twitterja poročajo, da so tudi stanja na računih povsem nelogična in predvsem napačna, tako da tudi v poslovalnicah niso mogli priti do svojega denarja.

Težave so se kmalu razširile po celotni državi, saj tudi stranke drugih bank, ki so pričakovala nakazila iz NAB, teh niso dobila. Anuitete kreditov, ki so jih stranke NAB najele pri drugih bankah, so te dni ostale neodplačane in banke zamudnikov ne gledajo preveč lepo. Da bi nekoliko ublažili stisko ljudi, ki s svojimi prejemki komaj preživijo od meseca do meseca in jih je tale fiasko najbolj prizadel, so jim omogočili nujna izplačila v višini 500 avstralskih dolarjev, da imajo sploh za kruh. Njihov sistem za spletno bančništvo pa se je upočasnil do mere, da je neuporaben, ko so skoraj vsi preverjali svoje stanje na računih.

V NAB se medtem ukvarjajo z napako. Prva dva dni niso imeli nobenih ocen, do kdaj naj bi napako odpravili in ponovno vzpostavili normalno delujoč plačilni sistem. Sedaj ocenjujejo, da bodo večji del posledic odpravili danes, tako da bo njihovih 11 milijonov strank lažje zadihalo, a v isti sapi priznavajo, da bodo nekateri izmed njih - menda okoli 40.000 - na svoj denar čakali vsaj še do ponedeljka.

Napaka se je primerila v najslabšem možnem času, saj se začenja božična nakupovalna sezona po vsem svetu. Medtem stranke pričakujejo, da jim bo NAB nadomestil vsaj zamudne obresti, ki so si jih zaradi zamud nakopali drugod, če ne že tudi drugih stroškov, ki so jih imeli.