Zemljiška knjiga v New Orleansu zaradi računalniškega izpada nedostopna

Matej Huš

25. nov 2010 ob 06:39:23

Tudi v New Orleansu se ukvarjajo z mrtvilom na nepremičninskem trgu, a je razlog tam povsem drugačen kakor tu. Medtem ko Slovence bodejo previsoke cene in neelastičnost ponudbe, se je v New Orleansu že konec oktobra sesul računalniški sistem z zemljiško knjigo, ki ga do danes še vedno niso uspeli postaviti na noge.

Zaradi računalniške okvare na okrožnem sodišču v New Orleansu so vsi podatki o prometu z nepremičninami v zadnjih 30 letih nedostopni. Kakor so zagotovili pristojni, originalni zapisi niso izgubljeni, uničene so le računalniške evidence, tako da sedaj nihče ne ve, kje je kakšen dokument. Pravzaprav se ve, da ležijo v knjigah, a je iskanje po strahovito počasno, kar še dodatni hromi že tako ali tako na infuzijo priključen trg nepremičnin.

Nekaj so se le naučili, saj so povedali, da bodo najeli podjetje i365, ki bo odslej skrbelo za izdelavo varnostnih kopij. Točno en mesec po izpadu posledic še zdaleč niso odpravili. Najeli so še eno podjetje, ki jim bo pomagalo vnovič indeksirati vse zapise o nepremičninah. Sedaj se namreč mukoma prekopavajo skozi tridesetletne zgodovine posameznih nepremičnin, da ugotovijo aktualno stanje in ga zapišejo v računalniško zemljiško knjigo. Zaposleni na sodišču bodo do odprave napake delali 10 ur dnevno, tudi ob sobotah in nedeljah.