Novell bo prevzet

Matej Huš

23. nov 2010 ob 01:32:25

O Novellu ne pišemo pogosto, razen ko gre za tožbe s SCO-jem za odprtost Linuxa, a to pot se Novellu obeta velik prevzem. Leta 1979 ustanovljeno podjetje bo namreč za 2,2 milijarde dolarjev prevzelo podjetje Attachmate Corporation, so zapisali v izjavi za javnost. Konec preteklega tedna je tržna kapitalizacija Novella znašala 2,1 milijarde dolarjev, kar pomeni devetodstotno premijo. V primerjavi z vrednostjo tečaja 2. marca letos, to je dan pred razkritjem prevzemne namere za Novell, je premija 28-odstotna.

Podjetja Attachmate Corporation verjetno ne poznate, ker ne gre za računalniško podjetje. Njegovi lastniki so Francisco Partners, Golden Gate Capital in Thoma Bravo, sicer pa je to tipično podjetje, ki se ukvarja s tveganim kapitalom (angl. venture capital firm). Hkrati bo Novell odprodal del svojega portfelja intelektualne lastnine konzorciju CPTN Holdings, ki ga vodi Microsoft, za kar bodo iztržili 450 milijonov dolarjev. Upravni odbor Novella, ki mu načeluje izvršni direktor Ron Hovsepian, je dejal, da so v podjetju mnenja, da je omenjena kombinacija prevzema in odprodaje najboljša možnost.

Attachmate Corporation bo kupljeni Novell vodil kot dve enoti - Novell in SUSE, ki ju bo priključil drugima holdingoma Attachmatu in NetIQ. Pred izvedbo napovedanih operacij jih morajo odobriti še protimonopolni regulatorji zaradi Hart-Scott-Rodinovega zakona in Novellovi delničarji. Če bo šlo vse po načrtih, bo prevzem izpeljan v prvem četrtletju leta 2011.