Nov mikroskop za natančnejše posnetke celic

Matej Huš

22. nov 2010 ob 08:28:32

Raziskovalci z berlinskega Inštituta za mehko snov in funkcionalne materiale so razvili nov način mikroskopiranja celic, ki združuje prednosti elektronske in klasične mikroskopije, o čemer poročajo v članku Three-dimensional cellular ultrastructure resolved by X-ray microscopy v najnovejši številki revije Nature Methods.

Pri novem načinu mikroskopiranja celičnih preparatov ni treba fiksirati, obarvati ali rezati. Namesto tega celotne celice na hitro zmrznejo in preučujejo v naravnem okolju. Prednost je tudi takojšnja visokoločljivostna trodimenzionalna slika celotne celice, s čimer odpade potreba po mukotrpnem snemanju različnih prerezov in sestavljanju v 3D-sliko, kot je to slučaj pri elektronskih mikroskopih. Pri novi metodi preparat osvetljujejo rentgenski žarki, zato ga tudi ni treba označiti z barvili kakor pri fluorescentni mikroskopiji. Dobljen posnetek je zadosti visoke ločljivosti, da na njem vidimo tudi dvojno membrano celičnega jedra, jedrne pore, notranjo mitohondrijsko membrano in lizosome.

Tolikšno 3D-ločljivost so dosegli z osvetljevanjem zmrznjenih hidratiranih preparatov z delno koherentno rentgensko svetlobo, ki jo je proizvajal hišni sinhrotron BESSY II. Tako so raziskovalci opazovali celice adenokarcinoma (raka žlez) z ločljivostjo 36 nm, kar je rekord za mikroskope na rentgensko svetlobo.