Venezuela šolarjem deli Intelove prenosnike

Matej Huš

21. nov 2010 ob 08:52:37

Venezuelska vlada je v preteklih tednih začela akcijo razdeljevanja prenosnih računalnikov šolarjev, v sklopu katere kanijo razdeliti še 350.000 prenosnikov. Gre za Intelove prenosnike nižjega cenovnega razreda iz družine Classmate PC, ki jih izdelujejo na Portugalskem. Na njih teče operacijski sistem Canaima, ki je venezuelska predelava Linuxove distribucije Debian. Letos so razdelili že 228.000 prenosnikov, do konca leta pa naj bi se ta številka povzpela do pol milijona.

Venezuelski predsednik Hugo Chávez je seveda na prenosnike naložil videoposnetke o narodnem junaku Simónu Bolívarju, ki se je Venezuelcem (in tudi drugim južnoameriškim državam) pomagal otresti španske nadvlade. Njemu v čast Venezuela še danes nosi uradno ime Bolivarska republika Venezuela. Chávez pojasnjuje, da je za mladež bolje, se izobražujejo na področju zgodovine in kulture, namesto da bi gledali limonade. Ministrica za šolstvo Jennifer Gil dodaja, da zgolj socializem omogoča uresničevati pravice otrok in ljudi do boljše izobrazbe in višjega življenjskega standarda.

Projekt Canaima se je začel že leta 2008, ko sta Portugalska in Venezuela sklenili tudi dogovor o naftni trgovini. Dogovorili sta se, da bo portugalsko podjetje JP Sá Couto proizvajalo Intelove prenosnike Classmate PC, sčasoma pa naj bi jih začeli proizvajati tudi v Venezueli.