Prihajajo pametnejše kreditne kartice

Primož Resman

18. nov 2010 ob 21:50:06

Podjetje Dynamics je nedavno predstavilo novo generacijo kreditne oz. plačilne kartice, ki jo sami imenujejo kar Card 2.0. Z novo generacijo so se osredotočili na funkcionalnost in varnost, sploh v povezavi s kreditnimi karticami, katerih kraja večinoma omogoča nemoteno uporabo pri nakupih. A ne s Card 2.0. Te kartice namreč v plastičnem ohišju popolnoma standardnih velikosti (tudi debeline) skrivajo pravi mali računalniški sistem, ki lahko nadzira več različnih funkcij. Pokazali so 3 možne primere uporabe novih kartic, nedvomno pa je za povprečnega uporabnika najbolj zanimiva implementacija s kreditno kartico.

Del številke kreditne kartice namreč predstavlja zaslon LCD, na katerem pa se številke izpišejo le, ko se vpiše varnostno kodo, jasno poznano le lastniku. V primeru da pride do kraje kartice, tat le-te ne more uporabljati, ker ne pozna številke kartice. Številke se seveda samodejno zakrijejo, zaslon pa popolnoma izbriše po določenem času po uporabi. Drug primer možne uporabe je uporaba ene kartice za dva bančna računa, kjer je med obema mogoče preprosto izbirati s pritiskom na gumb. S tem vgrajen sistem spremeni zapis na magnetnem traku ter tako omogoča enostavno uporabo plačilne kartice.

Tretji primer je v zadnjih fazah testiranja oz. je tik pred predstavitvijo javnost, saj gre za sodelovanje podjetja Dynamics z ameriško finančno skupino Citi. Ta v sklopu kreditne kartice ponuja posebne nagradne točke za opravljanje nakupov, ki jih je nato možno koristiti namesto same kreditne kartice. S Card 2.0 za oba računa poskrbi en kos plastike, kjer se ponovno med načinoma izbira s pritiskom na ustrezen gumb.

Kljub vgrajenim elektronskim sistemom kartice ne izgubijo svoje upogljivosti, so vodoodporne, baterije sistema pa zadostujejo za štiri leta uporabe, večinoma več, kot znaša veljavnost same kartice.Obenem je kartice še trpežnejša, saj mora biti zaradi tanjše plasti sama plastična masa vzdržljivejša ter bolj odporna na praske.