Izstrelitev Discoveryja odložena za mesec dni

Matej Huš

6. nov 2010 ob 09:22:02

NASA bi bila morala v sredo izstreliti raketoplan Discovery z misijo STS-133, pa so sprva izstrelitev prestavili na četrtek zaradi tehničnih težav. V četrtek je izstrelitev odpadla zaradi slabega vremena, tako da so se inženirji pripravili na petkov polet. Včeraj so zaradi tehničnih težav vnovič odpovedali izstrelitev, tako da je raketoplan odpotoval nazaj v središče v Houstonu, kjer bo počakal do vzleta. Prva naslednja možnost bo 30. novembra ob 10.05 po srednjeevropskem času.

Izstrelitev je bila preklicana zaradi uhajanja vodika na popkovni podporni plošči (angl. GUCP, ground umbilical carrier plate), ki je doseglo vrednosti 60.000 ppm. Zaradi tega niso mogli varno napolniti rezervoarjev z gorivom, tako da jim ni preostalo drugega, kakor jih izprazniti in polet odložiti, saj bi zamenjava okvarjenega dela trajala vsaj 96 ur. Poleg tega so odkrili tudi razpoko v medprostoru zunanjega tanka, ki terja dodatne preglede in verjetno zamenjavo.

To še zdaleč ni prva težava z GUCP, saj so zaradi podobnih težav že odložili poleta misij STS-119 marca 2009 za štiri dni in STS-127 junija 2009 za dober mesec (napako so sicer odpravili v nekaj dneh, a ni bilo prostih terminov). Obakrat je puščal vodik iz napeljave med raketoplanom in zunanjim rezervoarjem za gorivo, koder je problem tudi to pot. Zamenjava ventilov traja približno tri dni.