EU za "pravico biti pozabljen" na spletu

Matej Huš

5. nov 2010 ob 20:50:55

Evropska komisija je napovedala, da je čas za prenovitev zakonov o varovanju osebnih podatkov na spletu, ki so iz leta 1995 in ne morejo več enostavno in učinkovito zaobjeti modernega interneta, kjer sta glavna igralca na področju osebnih podatkov Google in Facebook. Zato so včeraj predstavili novo strategijo o varstvu osebnih podatkov, ki bi lahko nadgradnjo v zakonodajo dočakala že prihodnje leto.

Uporabniki bi morali imeti večji nadzor in informacije o tem, zakaj se njihovi osebni podatki uporabljajo. Transparentno mora biti predstavljeno, kako, kdo, zakaj in za kako dolgo zbira podatke, uporabniki pa bi morali imeti možnost dati prostovoljno soglasje za obdelavo svojih osebnih podatkov. Ključna ideja nove strategije je poleg "krepitve pravice posameznika" tudi "pravica biti pozabljen", saj bi morale vse strani, kakršna je Facebook, imeti enostavno dosegljivo možnost izbrisa vseh podatkov, če bi se uporabnik za to odločil, poroča BBC.

Evropska komisija je k razpravi in predlogom povabila vse zainteresirane strani in javnost. Oddajo jih lahko do 15. januarja 2011 na njihovi domači strani. Leta 2011 bodo nato predstavili predloge za nov pravni okvir, o katerem se bo pogajalo in glasovalo v Evropskem parlamentu, preučili pa bodo tudi druge mogoče ukrepe za zaščito zasebnosti.