IE9 najbolj združljiv s HTML5

Primož Resman

4. nov 2010 ob 07:38:44

Konzorcij W3C, ki sprejema s spletom povezane standarde, je nedavno izdal prve uradne teste združljivosti brskalnikov s standardom HTML5. V prvem testu so soočili najnovejše različice brskalnikov, ki so bile takrat na voljo - Internet Explorer 9 Platform Preview 6, Chromium iz razvojne veje v različici 9.0.571.0 (64851), Opero 11.00 alpha (build 1029), Firefox 4.0b8pre in vsakodnevno izdajo pogona WebKit, Nightly Build r70732. Rezultati so, sploh glede na zgodovino izpred nekaj let, izredno zanimivi.

Celotno konkurenco je namreč povozil Microsoftov Internet Explorer, ki je bil v testu daleč najbolj združljiv s posameznimi preizkusi, kar petimi od sedmih delov standarda, medtem ko preostala opravi z več kot osemdesetodstotno uspešnostjo. Tem rezultatom so relativno blizu Chrome, Firefox in pogon WebKit, ki vsi uspešno opravijo s štirimi deli testa, a tako Chrome kot Webkit dosežeta manj kot polovično uspešnost pri xhtml5. Operi je uspelo z odliko opraviti le tri dele testa in popolnoma pogrniti pri enem.

Omeniti je treba, da gre za zgodnjo različico testa, beta oz. celo alpha različice brskalnikov ter v primeru HTML5 še daleč od končanega standarda. Vseeno pa rezultati nakazujejo smer, ki so jo z Internet Explorer 9 ubrali pri Microsoftu. Njihove napovedi o skladanju s standardi več kot očitno držijo. Celotno zbirko testov si lahko ogledate na spletni strani W3C.