IBM patentiral masovno zajemanje podatkov z akcelerometrov na diskih za analizo potresov

Matej Huš

25. okt 2010 ob 00:02:16

IBM pravi, da so patentirali sistem za napoved naravnih nesreč, ki uporablja analitične tehnike za točno in natančno analizo seizmičnih dogodkov (na primer potresov) ter za zgodnjo napoved tsunamijev, ki utegnejo slediti. Program tudi omogoča hitro merjenje in analizo cone poškodovanja z namenom prioritizacije odziva interventnih služb.

Kot pravijo v IBM-u, za delovanje potrebujejo pognano programsko opremo na vsakem računalniku v podatkovnem centru, ki zbira podatke iz detektorjev vibracij oz. akcelerometrov (primitivni seizmograf). Zbirajo se podatki s senzorjev na trdih diskih, ki se na to prenesejo v procesni center, ki v realnem času izvede zgoraj omenjene analize.

Robert Friedlander iz IBM-a pojasnjuje, da ima vsak moderen trdi disk vgrajen merilnik pospeška (akcelerometer), s to patentirano iznajdbo pa jih lahko izrabijo za analizo potresnega dogajanja v realnem času, saj je hitro ukrepanje ob tovrstnih nesrečah zelo pomembno. Analiza velikega števila podatkov z računalnikov na različnih lokacijah omogoča statistično obdelavo in kartografiranje.