HP Slate z Windows 7 opažen v trgovinah

Primož Resman

22. okt 2010 ob 22:31:11

HP je najprej veselo razkazoval svoj Slate, tablični računalnik, na katerem bi tekel Windows 7. Po prevzemu Palma so se odločili, da takšnega tabličnega računalnika ne bodo izdali, saj so se odločili, da bodo kot operacijski sistem uporabili novo pridobitev, Palmov webOS. Pred dobrim mesecem dni smo dobili še tretjo različico zgodbe, da bodo izdali (vsaj) dve različni napravi, kjer bo na eni tekel webOS, na drugi pa Windows 7.

Druga različica, poimenovana Slate 500, se je kot prednaročilo že pojavila v nekaterih trgovinah, kar da slutiti, da je izid tik pred vrati. S tem bodo pri HP-ju izpolnili lastne želje, da bi to različico izdali še pred koncem leta, medtem ko lahko z webOS opremljen tablični računalnik pričakujemo v letu 2011. Slate 500 bo opremljen z 8,9-palčnim zaslonom z ločljivostjo le 1024 x 600 pik (standard WSVGA). Zaslon bo seveda podpiral več dotikov hkrati, zahvaljujoč kapacitivni tehnologiji zaznavanja le-teh. Uporabljen bo Intelov procesor Atom Z540, namenjen uporabi v manj zahtevnih napravah s poudarkom na energetski varčnosti, medtem ko bo delovnega pomnilnika 2 GB s 64 GB pomnilnika za hrambo podatkov.

Za internetno povezljivost bo skrbel čip WiFi s podporo standardu 802.11n. Na sprednji strani bo poleg zaslona vgrajena kamera, medtem ko se na spodnji strani poleg priključka za polnjenje v istem priključku nahaja še povezava za namizno postajo, s čimer bo enostavno razširiti povezljivostne opcije malega računalnika. Cena naj bi se v ZDA gibala med 800 in 900 dolarji.