Nazaj k Macom, OS X

Primož Resman

20. okt 2010 ob 21:53:39

Predstavitev, povezano z OS X, so začeli s FaceTime, ki bo osebne računalnike povezal z obstoječimi uporabniki te storitve na iPhone 4 in tako omogočal video pogovore med mobilnimi in malo manj mobilnimi uporabniki. Beta različica aplikacije za Mace bo na voljo že danes.

OS X 10.7 Lion bodo sicer splavili šele prihodnje poletje, torej čez skorajda eno leto, a bo zato prinesel obilico novosti. Tukaj smo tudi izvedeli, zakaj so prireditev poimenovali nazaj k Macom. Ne gre toliko za vračanje v center pozornosti, temveč za zaključevanje kroga razvoja. Iz OS X so namreč pri Applu razvili operacijski sistem, zdaj poznan pod imenom iOS (nekdaj iPhone OS), ki je sprva tekel na iPhoneih in iPod Touchih, zdaj pa še na iPadu. V zadnjih različicah so vanj vključili mnogo novosti, ki pa so si jih uporabniki želeli tudi na Macih.

Mednje sodijo celozaslonske aplikacije, o katerih smo že govorili, kretnje z uporabo več prstov, ki jih pri Applu že podpirajo na miškah in trackpadih (v predstavitvi se je sprva lahko predvidevalo, da bodo ponudili na dotik občutljive zaslone na računalnikih, a temu ne bo tako, saj njihova uporaba ni udobna), domači zasloni z aplikacijami, kot so na iPadu in iPhone (mreža ikonic), samodejno shranjevanje stanja v njih ter, najpomembneje, enostavno trgovino z aplikacijami. Vse to prihaja z Lionom oz. v primeru App Store že čez mesec in pol na Snow Leopard.

Slednji ima vmesnik nadvse podoben iTunes, delovanje pa obstoječi trgovini za iPhone in iPad. V trgovini bodo na voljo tako brezplačne kot plačljive aplikacije, kjer se bo cena slednjih delila med razvijalca s 70 odstotki in 30 odstotki za Apple. Delovanje je tipično Applovsko, z enim klikom aplikacijo kupite, njena ikona se pojavi v Docku, v ozadju pa se prenesejo podatki in izvede namestitev. Obenem bo samodejno poskrbljeno še za vse posodobitve nameščenih aplikacij, ki bodo z le enim nakupom delovale na vseh računalnikih v lasti ene osebe.

Ker celozaslonske aplikacije zakrijejo dostop do drugih takšnih aplikacij in drugih oken, uporabniki potrebujejo kretnjo za izhod iz celozaslonskega načina, ki jih pripelje v Mission Control, v katerega so vključeni obstoječi Exposé, Dashboard in Spaces, poleg celozaslonskih aplikacij. Okna enakih aplikacij se tokrat združena v en kupček, medtem ko se celozaslonske aplikacije nahajajo na vrhu. Launchpad se obnaša popolnoma enako, kot na iPadu, vključno z ustvarjanjem in uporabo map, v katerih se nahaja več aplikacij, ter večjim številom domačih zaslonov, če imate nameščenih (pre)več aplikacij.