LHC dosegel letošnje cilje

Matej Huš

16. okt 2010 ob 19:38:48

Veliki hadronski trkalnik (LHC) resda še ni dal dokončnega odgovora o usodi Higgsovega bozona in je nenehno tarča kritik, a znanstveniki so z njegovim letošnjim izplenom zadovoljni. Za letos zastavljen cilj so namreč izpolnili.

Dosegli so načrtovano luminoznost protonskega curka 1032 cm-2 s-1, kar je pomembno pri iskanju izmuzljivega bozona. Luminoznost je pomembna količina, ki se izračuna kot produkt števila delcev na časovno in površinsko enoto ter motnosti tarče (ki je povezana s frekvenco trkov). Podatki iz eksperimenta ATLAS pričajo o 1,4 . 1032 cm-2 s-1, kar je dvakrat manj od tiste v Tevatronu. A sčasoma naj bi LHC zmogel še dva velikostna razreda večjo luminoznost.

Kaj dosti več od LHC-ja letos ne bomo dobili, saj bodo vanj sredi novembra štiri tedne vgrajevali ione svinca-208, medtem ko bodo decembra začeli z zimskim spanjem. To je potrebno zaradi zmanjšanja porabe električne energije, katere poraba pozimi zaradi ogrevanja poraste. Ponovno ga bodo zagnali 4. februarja 2011. Do konca leta 2011 naj bi dosegli luminoznost 1033 cm-2 s-1.