Google bo računal inflacijo

Matej Huš

12. okt 2010 ob 16:01:27

Google stopa tudi na področja, kjer ga še pred kratkim ne bi pričakovali, na primer ekonomske znanosti. Svojo ogromno bazo podatkov o spletnih prodajalnah bodo uporabili za izračun tako imenovanega GPI (Google Price Index), ki bo alternativa uradnemu CPI (Consumer Price Index), ki ga v ZDA izračunava Statistični urad in je uradno merilo za inflacijo. Ker so nanj vezani kuponi z inflacijo indeksiranih obveznic, je seveda v vladnem interesu prikazati čim manjšo inflacijo. Da je situacija še bolj nepregledna, se pogosto objavlja tudi jedrna inflacija (core CPI), ki ne vključuje podatkov o cenah hrane in energentov in je nižja ali višja od resnične inflacije.

Googlov glavni ekonomist Hal Varian pravi, da želijo prikazati, da je moč podatke o cenah mnogo hitreje zajemati iz spletnih virov. Prav tako so lahko ti podatki ažurni, medtem ko se uradna inflacija vedno računa za nazaj. Varian sicer svari, da GPI povsem verodostojna zamenjava za CPI ne more biti, ker se na spletu izdelki oglašujejo in prodajajo v drugačnih razmerjih kot v vsej ekonomiji. Tako ima na primer nepremičninski trg v CPI ponder 40 odstotkov, v GPI pa le 18 odstotkov. Podatki v GPI tudi še niso sezonirani, a to dvoje se z ustreznimi utežmi hitro popravi. Končni rezultat pokaže, da je GPI lepo koreliran s CPI za izdelke, kot so ure in kamere, ki so na spletu naprodaj v velikih količinah, in nekoliko manj za na primer avtomobilske dele. Google si prizadeva za "napovedovanje sedanjosti" oziroma napoved uradne inflacije, ki bo objavljena za preteklo obdobje, dodaja Varian.

Ima pa tovrstno početje še dvoje pozitivnih sporočil. Prvič, vedno manj je področij, kjer ima vlada absolutni monopol. Naj nam statistični uradi še tako izračunavajo, da sta inflacija ali deflacija pod nadzorom, mnogokrat prebivalstvo na lastnih izkušnjah občuti drugače. Sedaj bodo imeli tudi številko, ki jih bo podprla. In drugič, podatke je vedno koristneje imeti sproti oziroma čim prej in ne šele na koncu, saj si tako pustimo več manevrskega prostora za ukrepe.