Velika izbira telefonov z Windows Phone 7

Primož Resman

13. okt 2010 ob 08:39:56

Pri Microsoftu se očitno niso šalili, ko so povedali, da bodo ob izidu Windows Phone 7 imeli na voljo obilico naprav. Ob uradni splavitvi operacijskega sistema so namreč predstavili kar 10 mobilnih telefonov, 5 HTC-jevih, 2 LG-jeva, 2 Samsungova ter enega Dellovega, poleg že pred časom prikazanega Asusovega in LG GW910. Strojno so si med seboj izredno podobni, saj imajo vsi, za katere so podatki znani, gigahertčne procesorje, Qualcommove QSD8650 (LG Quantum, Samsung Omnia 7 in Dell Venue Pro) oz. MSM 8250 v primeru HTC-jeve četverice (pri enem ni potrjen tip procesorja). Prav vsi imajo ločljivost zaslona 800 x 480, a nekoliko variira velikost diagonale, med 3,5 in 4,3 palci (večinoma med 3,7 in 4 palci), in tip zaslona (AMOLED, Super AMOLED oz. LCD).

Fotoaparati slike zajemajo vsaj s 5 milijoni točk, v nekaterih primerih z osmimi, večinoma jim pomoč v temnejših pogojih dela bliskavica, prav tako pa je večinoma že podprta možnost snemanja v ločljivosti 720p. Nekoliko variira še količina vgrajenega pomnilnika za hrambo podatkov, saj imajo posameznimi modeli 8 GB, drugi 16 GB prostora, tretji pa še režo za pomnilniško kartico. Prav tako raznovrstne so tudi oblike telefonov, kjer se jih večina zanaša le na na dotik občutljiv zaslon za upravljanje, medtem ko so nekateri opremljeni še s fizično tipkovnico QWERTY.

V peterici HTC-jev je takšen le 7 PRO, 3,6-palčnež namenjen za ameriškega operaterja Sprint. LG ima 2 modela s fizično tipkovnico, Quantum oz. Optimus 7Q, kot bo mali 3,5-palčnež znan izven ZDA, ter GW910, o katerem pa ne vemo praktično nič. Pri Dellovem Venue Pro, poznanem tudi kot Lightning v prototipni obliki, se namesto s strani tipkovnico izvleče od spodaj, v pokončnem načinu. Zaslon je velik, 4,1-palčen, ob izidu pa bo mobilnik v ZDA ekskluzivno na voljo pri T-Mobile.

Samsungova Omnia 7 in i917 oz. Focus sta si med seboj izredno podobna, saj imata oba enako količino pomnilnika, enaka zaslona, enak procesor, itd., a se razlikujeta oblikovno. Povsem možno je, da bo i917 omejen le na ZDA, morda celo zgolj na operaterja AT&T, medtem ko bo Omnia namenjena za preostali svet. Relativno podoben jima je še LG-jev Optimus, a ima namesto 4 zgolj 3,8-palčni zaslon. Le-ta je obenem tipa LCD, medtem ko sta oba Samsunga opremljena s Super AMOLED zaslonom.

O HTC-ju s tipkovnico, PRO 7, smo že govorili. Preostala četverica, ki se pri upravljanju zanaša le na zaslon, občutljiv na dotik, se imenuje 7 Mozart, 7 Trophy, 7 Surround in HD7, kjer je slednji duhovni naslednik HD2, sprva poimenovan HD3 (verjetno preden so se odločili celotno linijo opremiti s številko 7). Trije od teh štirih bodo na voljo tudi v Evropi, medtem ko bo 7 Surround na voljo le v ZDA, pri mobilnem operaterju AT&T. Pri Surroundu bi zlahka domnevali, da ima drsnik za tipkovnico, a ta pravzaprav skriva velik zvočnik. Diagonala zaslona, podobno kot pri Trophy, znaša 3,8 palca, pri Mozartu 3,7, pri HD7 pa jasno 4,3, tako kot pri HD2.

Mobilne telefone bo v Evropi mogoče kupiti od 21. oktobra ter od 8. novembra naprej v ZDA. Slovenije žal ne bo med državami, kjer bodo mobilniki na voljo ob samem izidu, a naj bi bili do konca leta dobavljivi že pri 60 ponudnikih v 30 državah po svetu. V letu 2011 naj bi Windows Phone 7 dobil še eno izmed manjkajočih funkcij, označevanje in kopiranje teksta.