Fennec postal Firefox

Primož Resman

9. okt 2010 ob 18:00:54

Že nekaj časa je Mozilla razvijala Fennec, brskalnik, namenjen mobilnim operacijskim sistemom, ki je bil v alpha različici na voljo za Maemo in Android. Fenneca ni več, saj je s prehodom v beta stadij postal pravi ognjeni lisjak. Še več, da bodo poimenovanje poenotili z namizno različico, je beta različica poimenovana kar Firefox 4 beta 1, kar je popolnoma identično veji za namizje, le da je ta že v svoji šesti izdaji, torej beta 6.

Z dozorevanjem v beta izdajo je Fennec oz. Firefox pridobil pomembno novost, Layers, ki po besedah Mozillinih razvijalcev pohitri izrisovanje spletnih strani ter seveda naredi uporabo brskalnika bolj zadovoljivo. Omenili so še posebnost, ki jo imenujejo Electrolysis. Ta se je sicer že pojavila v alpha izdajah in omogoča poganjanje vmesnika v ločenem procesu od pogona za izrisovanje spletnih strani, kar naj bi prav tako povišalo hitrost delovanja brskalnika.

Prisoten je še Firefox Sync, ki omogoča sinhronizacijo zaznamkov, zgodovine, zavihkov, gesel, itd., med različnimi računalniki (in mobilnimi telefoni), na katerih se uporablja Firefox. Nekaj več o sami izdaji si lahko preberete na Mozillinem blogu, različici za Android in Maemo pa si lahko prenesete z Mozillinih strežnikov. Za namestitev na Androidu potrebujete 32 MB prostora na internem pomnilniku ter dodatnih 12 MB na dodatnem pomnilniku (pomnilniški kartici).