Ari Jaaksi zapušča Nokio

Primož Resman

7. okt 2010 ob 17:00:48

V času velikih priprav na predstavitev prvih javnosti namenjenih telefonov z MeeGo-jem (roko na srce, N900 je bolj razvijalcem kot uporabnikom namenjena naprava) za Nokio nedvomno ni dobra novica, da je odpoved dal Ari Jaaksi, podpredsednik njenega oddelka za MeeGo. Njegova odpoved je sledila odhodu prejšnje vodje celotnega podjetja, Olli-Pekke Kallasvuo-e, in Anssija Vanjokija, podpredsednika mobilne divizije Nokie, kar pomeni, da je Nokia izgubila že 3 izmed svojih dolgoletnih finskih zaposlenih, ki pa jih zaenkrat nadomeščajo s tujci.

Ari Jaaksi je bil pravzaprav zelo pomemben za MeeGo oz. pred tem za Maemo, saj je bil eden izmed gonilnih členov pri prehodu finskega mobilnega giganta na odprto kodo, predvsem za uporabo Linuxa v Maemu. Prav on je bolj ali manj eksperimentalne internetne tablice, Nokii N800 in N810, ki nista imeli niti GSM povezljivosti in sta se zanašali zgolj na WiFi, uspel preobraziti v prave mobilne telefone, ki imajo na prvi pogled dokaj svetlo prihodnost, sprva prav kot Maemo, še bolj pa po združitvi z Intelom in preimenovanju v MeeGo.

Uradno sporočilo Nokie je, da odpoved ne bo vplivala na razvojni načrt naprav z MeeGo-jem, katere prva predstavitev je načrtovana še za letošnje leto. Po uradnih podatkih naj bi novosti o napravah z MeeGo-jem slišali še letos, a to seveda še ne pomeni, da bo do samega izida tudi prišlo.

Je to morda znak, da nekateri zapuščajo ladjo pred potopitvijo?